Copyright CEMO - 2013
TgM
RO   HU   EN
Clădirea toleranței și a voinței de participare în școli
Sovata, 1-10 Iulie 2010

În data de 10 Iulie a luat sârșit trainingul de metodica educației drepturilor omului organizat de Mișcarea Angajament Civic (CEMO) în Sovata, intitulat: Clădirea toleranței și a voinței de participare în școli. Consolidarea democrației prin predarea drepturilor omului în sistemul educațional formal ("Building a culture of tolerance and participation in schools" Fostering democracy through the inclusion of human rights education within the formal education system). Proiectul a fost finanțat de către Comitetul European,  Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.
Participanții trainingului erau profesori, lucrători sociali care se ocupă cu tineretul, membrii ONG care erau și sunt interesați în realizarea respectului reciproc, toleranței și au vrut să-și însușească abilități profesionale pentru educarea drepturilor omului. Astfel, participanții trainingului au fost invitați din Slovacia, Ungaria și România, care pe durata trainingului au avut oportunitatea să cunoască și tehnicile și exercițiile prezentate în  volumul de referință Repere - Manual de educatie pentru drepturile omului cu tineri.
Participanții au formulat concluziile: "Eu aici am învățat că neapărat trebuie să trăim cu drepturile noastre, pentru că acele drepturi vor deveni realități și practici numai dacă noi înșine le luăm foarte serios. Eu aș dori și plănuiesc să dau acesta mai departe elevilor mei." (Printz Ágnes, Gimnaziul Áprily Lajos, Brașov).
Credem că trainingul și-a atins scopul formulat: mulți pedagogi, lucrători sociali, și membrii ONG au realizat importanța drepturilor omului și au avut șansa să însușească metodologii și tehnici noi în predarea materiilor legate de cultura, civilizația și drepturile omului pentru realizarea unor comunități bine informate, active și tolerante.

Asociația Mișcarea Angajament Civic

Masă rotundă despre educație
29 Aprilie 2010

Asociația Educație pentru Viață Publică, portalul de știri Transindex împreună cu radioul Erdély FM au organizt o discuție masă rotundă despre noua Legea Educației naționale și despre problemele structurale în cadrul învățămâtului primar și secundar. La discuție au participat următoarele persoane: Batizán Emese Emőke - sociolog și activist Mișcarea Angajament Civic, Bartos Miklós - directorul Grupului Școlar din Sângeorgiu de Pădure,  Beke Tünde - profesoară de geografie la Grupul Școlar din Sângeorgiu de Pădure, Csegzi Sándor - viceprimar, Tîrgu Mureș, Horváth Gabriella - director adjunct Liceul Teoretic Bolyai Farkas, Kacsó Erika - psiholog,  Kupán Edit - director Școala Generală Bălcescu, Pethő László - profesor, inginer, Liceul Electromureș, Szigeti Enikő - directorul executiv a asociației Mișcarea Angajament Civic. Discuția a fost moderată de Kósa András László - sociolog, Asociația Educație pentru Viață Publică.
În afară de schimbările structurale pe care le are în vedere noua Legea Educației naționale, participanții au abordat și tematica educației în limbile minorităților și problemele specifice care se leagă de acesta.
"Noua Legea Educației naționale nu este o reformă adevărată pentru sistemul educațional" - este opinia profesioniștilor care au participat la masa rotundă. Pentru o adevărată reformă este nevoie de profesori bine pregătiți, de manuale bine elaborate și de o schimbare de mentalitate. Primul pas ar trebui să fie deci schimbarea materiei care să poată conducă la posibilitatea de a educa copii altfel, axându-se pe însușirea unor aptitudini, competențe și atitudini care sunt foarte importante în viața de zi cu zi.
Training și educație

2012     2011     2010     2009     2008     2007
www.evolveandinvolve.ro

www.creaction2012.blog
spot.ro