Fă-ti vocea auzită!

Tăcerile noastre zilnice

De multe ori ajungem la concluzia că nu putem să lăsăm necriticat un lucru sau altul. Întrebarea este, cum să protestăm și dacă are vreun sens? Sensul, în general, este dat. Din păcate, există situații în care un anumit posesor al unei poziții decizionale face exces de zel sau abuz de puterea pe care o deține, discriminând cealaltă persoană pe motiv de sex, vârstă, ținută vestimentară, limbă. E drept, aceste abuzuri nu sunt de gravitatea crimelor de război, dar, totuși, ele sunt atitudini ce întinează drepturile omului și demnitatea umană în sine.

Odată ajuns într-o asemenea situație, nu mai e loc de menajamente, de autoreproșuri de natura "trebuia să spun și eu ceva", deoarece aceste situații delimitează viața cotidiană, o fac insuportabilă. Trebuie să ne pregătim la astfel de atitudini ostile și să ținem minte: tăcerea se plătește scump.


Principiul tăcerii:

Link

6 pași, cum te poți face auzit(ă)
1. Fii cu ochii-n patru / pregătit(ă)! Consideră-te o persoană care nu se lasă dusă cu vorba. Promite-ți că nu taci nejustificat. Pentru a-ți aduna forțele, poți riposta interpelând, cu întrebări deschise, gen: "La ce te referi? Cum ai ajuns la această concluzie?"
2. Identifică comportamentul! Fii politicos / politicoasă, nu eticheta persoana, ci comportamentul, delimitează cele spuse de interlocutor! Ex:. "Vrei să zici că toți țiganii fură." sau "Dacă nu mă înșel, tu vrei să definești în mod negativ o etnie întreagă. Așa crezi cu adevărat?". Dacă vei califica pe cineva (chiar și întemeiat) drept rasist, acea persoană se va interioriza, iar comunicarea cu ea e ca și eșuată (Dr. K.E. Supriya, University of Wisconsin, Milwaukee).
3. Redirecționează discursul pe plan conceptual! Dacă ești în relații apropiate cu acea persoană poți arăta către ideile comune, valoroase pe care le împărtășiți amândoi. "Până acum credeam că ești o persoană dreaptă, tolerantă, nu credeam că discriminezi "pirezii".
4. Stabilește limite! Nu poți ține sub control nicio persoană, dar îi poți cere cu să (nu) se manifeste în prezența ta. Ex: "În prezența mea să nu mai spui bancuri rasiste." Fii consecvent(ă) în astfel de solicitări.
5. Caută aliați!  Este o sursă imensă de energie dacă nu trebuie să te confrunnți singur (ă) cu dușmanii drepturilor omului. Caută oamenii care gândesc asemeni ție, care ți se pot alătura, nu uita să le întorci favorurile, ajutorul.
"Înainte să găsim aliații trebuie să arătăm un exemplu de comportament, astfel încurajând pe alții".
(Shane Windmeyer)
6. Fii vigilent(ă)! Nu uita că schimbarea se produce lent. Oamenii obișnuiesc să facă pași mărunți, nu salturi. Fii pregătit(ă) și fă-te auzit(ă) permanent. Nu risca tăcerea.
"Dacă nu te faci auzit(ă), vei sugruma o parte din tine. Lași să biruiască Răul".
Fă-te auzit(ă)!

Lectură:

www.salto-youth.net
www.tolerance.org
www.amnesty.org
Copyright CEMO - 2010
TgM
RO   HU   EN
www.evolveandinvolve.ro

www.creaction2012.blog
spot.ro