Copyright CEMO - 2013
TgM
RO   HU   EN
Folosirea limbii materne în instituțiile oficiale
1 Aprilie  2010

"Folosirea limbii materne în instituțiile oficiale" a fost titlul conferinței organizate în Miercurea Ciuc de Consiliul Județean Harghita. Scopul conferinței a fost promovarea folosirii limbilor regionale și minoritare în scris și oral în diferite instituții oficiale, ca și primării, consilii locale și județene și instituții deconcentrate. 
Conferința a fost deschisă de Domnul László Zsolt Ladányi, Prefectul județului Harghita, urmărit de prezentarea Domnului Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European, și a Domnului Csaba Borboly Președintele Consiliului Județean Harghita.  Domnul István Horváth, Președintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale a prezentat rezultatele cercetării efectuate în județul Harghita: Folosirea de limbă în județul Harghita în instituții locale și deconcentrate.  Doamna Erika Mária Tódor și-a prezentat lucrarea cu titlul: Folosire de limbă în adinistrație și bilingvism viabil.
Conferința a luat sfârșit cu prezentarea Domnișoarei Emese Emőke Batizán (Mișcarea Angajament Civic) purtând titlul: Ce poate face un conducător pentru folosirea limbii maghiare?
1430641_nagy
02
03
04
05
06
07
08
09
11
12
13
Va deveni bilingvismul o realitate în Transilvania? Depinde de tine.  
19 Februarie 2010

"Va deveni bilingvismul o realitate în Transilvania? Depinde de tine." - acesta a fost titlul prezentării ținute în Miercurea Ciuc de către membrii Asociației Mișcarea Angajament Civic. Pe parcursul serii, membri asociației au prezentat cadrul legal intern și cel internațional care garantează drepturile lingvistice ale minorităților, cadru legal  care are ca și scop facilitarea și realizarea bilingvismului real.  După prezentarea unor comunități care au avut succes în realizarea multiculturalismului adevărat ceea ce implică și multilingvismul în regiunile care sunt locuite de diferite etnicități discuția a fost axată pe responsabilitatea indiviuală și pe importanța angajamentului civic.
csiksz1
csiksz2
csiksz3
csiksz4
csiksz5
csiksz6
Lipsa multilingvismului în școlile "multiculturale" din Tîrgu Mureș
Părinți târgumureșeni pentru bilingvism

Ianuarie 2010

Acest demers a început în luna ianuarie 2010  când un număr mare de părinți din 4 școli din Tîrgu Mureș: Gimnaziul "Liviu Rebreanu", Gimnaziul "Dacia", Gimnaziul "Europa" și Școala Generală nr. 2. au monitorizat școlile mai sus menționate din punct de vedere al multilingvismului, și au constatat lipsa cu desăvârșire a inscripțiilor în limba maghiară. Astfel au întocmit o cerere către conducerea acestor școli, cerând ca limba și cultura maghiară, astfel prezența copiilor maghiari care învață în școlile respective să fie vizibilă în incinta dar și pe inscripțiile pe frontispiciul clădirilor cu denumirea școlii.  (Continuare)

Comunicat de presă
Cererea înaintată către conducerea școlilor
Mass media
Bilingvism

2012     2011     2010     2009     2008     2007
www.evolveandinvolve.ro

www.creaction2012.blog
spot.ro