Copyright CEMO - 2013
TgM
RO   HU   EN
Lipsa multilingvismului în școlile "multiculturale" din Tîrgu Mureș
Părinți târgumureșeni pentru bilingvism

Ianuarie 2010

Acest demers a început în luna ianuarie 2010  când un număr mare de părinți din 4 școli din Tîrgu Mureș: Gimnaziul "Liviu Rebreanu", Gimnaziul "Dacia", Gimnaziul "Europa" și Școala Generală nr. 2. au monitorizat școlile mai sus menționate din punct de vedere al multilingvismului, și au constatat lipsa cu desăvârșire a inscripțiilor în limba maghiară. Astfel au întocmit o cerere către conducerea acestor școli, cerând ca limba și cultura maghiară, astfel prezența copiilor maghiari care învață în școlile respective să fie vizibilă în incinta dar și pe inscripțiile pe frontispiciul clădirilor cu denumirea școlii.  (Continuare)

Comunicat de presă
Cererea înaintată către conducerea școlilor
Mass media
Oportuniăți pentru validarea drepturilor minorităților
20 Februarie 2010

Doamna Enikő Szigeti, Directorul Executiv a Mișcării Angajament Civic a ținut o prezentare interactivă la Sfântu Gheorghe despre oportunitățile pentru validarea drepturilor minorităților. După prezentarea scurtă a Asociației Mișcarea Angajament Civic, Enikő Szigeti  a reușit ca participanții să înțeleagă importanța responsabilităților individuale, importanța inițiativelor locale și a faptului că a trăi cu drepturile oferite de lege nu e doar un privilegiu ci și o responsabilitate.
ȚRelația între stat și minoritate este ca o relație umană care nu funcționează bine, și care poate fi soluționată numai de către minoritateȚ - a afirmat Enikő Szigeti.   Instrumentele și modalitățile vor deveni vizibile în acel moment când vom lua decizia că vrem să facem într-adevăr ceva ca să punem în practică toate acelea drepturi care ne sunt oferite și garantate prin lege.
Scrisoare deschisă în legătura cu modalitate de prezentare a minorității maghiare încărcată de stereotipuri și prejudicii negative
17 Martie 2010


Evenimentele mass-media precum și receptarea imaginii minorității maghiare din ultimele 4-5 zile au fost încărcate cu conotații negative datorită unei decizii - practic nelegale - luate de către un grup de cetățeni aparținând comunității maghiare din România (Domnul  Balázs Izsák și inițiativa "Să începem realizarea statutului oficial a limbii maghiare") care, neavând sprijinul, nici mandatul necesar pentru a apărea în public cu o declarație oficială, nu reprezintă opinia generală a maghiarimii din țara noastră. Dar utilizarea stereotipurilor în organele mass-media ca o modalitate de prezentare a minorităților naționale reprezintă un mod de asociere și generalizare extrem de simplist, un mod de construcție monotonă și falsă a unei imagini sociale a celor care provin din această comunitate.
Asociația Mișcarea Angajament Civic a adresat o scrisoare deschisă (care poate fi citită în documentul atașat) Televiziunilor Realitatea TV și Antena 3, care nu au efectuat o prezentare corectă și nuanțată, ci au transmis și au popularizat exclusiv opiinile unor politicieni și actori publici majoritari de înclinație naționalistă, lăsând deoparte prezentarea punctelor de vedere a persoanelor care ar fi putut reprezenta comunitatea maghiară, cu toate că jurnalismul profesional ar trebui să dea perspective mai complexe și să transmită, să popularizeze întotdeauna chiar și punctele de vedere ale diferitelor grupuri minoritare (religioase, sexuale, și de ce nu, și etnice).

Scrisoare deschisă
Advocacy

2012     2011     2010     2009     2008     2007
www.evolveandinvolve.ro

www.creaction2012.blog
spot.ro