RO   HU   EN
Copyright CEMO - 2013
TgM
www.amibernadynk.
wordpress.com

www.cemoblog.word
press.com

---------------------------------

www.evolveandinvolve.ro

www.creaction2012.blog
spot.ro
Kétnyelvű kaputáblák Marosvásárhelyen
Folyamatos

Szervezetünk elindított egy újabb, a kétnyelvűséggel kapcsolatos, akciót, amelynek célja, hogy hozzájáruljon Marosvásárhely egynyelvű (román) nyelvi tájképének megváltoztatásához. Kezdeményezésünk további célkitűzése, hogy a város közös terei tükrözzék az egymás mellett élő nemzetek kultúráit, azok anyanyelvét, a település multikulturális jellegét.
Civil szerzetünk tagjai hosszú évek óta azért küzdenek, hogy a Marosvásárhelyen, Maros megyében élő magyar nemzetiségű lakosok jogai érvényesülhessenek, a magyar nyelvhasználat minél szélesebb körben kerüljön alkalmazásra.  Gyakran elhangzott már, hogy Románia törvényei számos jogot biztosítanak az itt élő magyar közösség számára, az is köztudott, hogy az ország kisebbségpolitikáját példaértékűnek tekintik az Európai Unióban, a valóságban viszont a törvények által garantált nyelvi jogokat az állami intézmények vezetői, a döntéshozók, rendszerint elfelejtik alkalmazni.
Jelenlegi akciónk során 1000 db. kétnyelvű kaputábla felszerelését szeretnénk megvalósítani, a város nagyjából száz, belvárosi utcájában.
"Kétnyelvű kaputáblák Marosvásárhelyen" elnevezésű akciónk során önkénteseink felkeresik a magánházak tulajdonosait (román és magyar anyanyelvűeket egyaránt) akik számára felajánlanak két különböző típusú, kétnyelvű feliratot tartalmazó kaputáblát: "Vigyázz! Autókijárat!" és "Vigyázz!" (kutya kép) szövegezéssel. A kétnyelvű kaputáblákat elfogadó magánszemélyek, családok megkapják az általunk megrendelt és megfinanszírozott kétnyelvű kaputáblákat és azokat szervezetünk önkéntesei a helyszínen felszerelik.
Az akciónk hivatalos elindítása előtt szervezetünk önkéntesei letesztelték a táblák iránti igényt a marosvásárhelyi Radnai (Rodnei) utcában, ahol irodánk működik.
Az általunk ingyenesen felajánlott kétnyelvű táblákkal azt szeretnénk elérni, hogy városunkban élő közösségek - román és magyar - anyanyelve  egyforma mértékben, kiegyensúlyozottan jelenjen meg a város közös terein, az utcákon, hiszen az együttélés akkor működik jól, ha létezik kölcsönös tisztelet, ha az együtt élő népek képesek tisztelni és elfogadni a másik közösség kultúráját, anyanyelvét. A kétnyelvű kaputáblák üzenete a következő: EGYÜTT ÉLÜNK, EGY VÁROSBAN, ÉS TISZTELJÜK EGYMÁS ANYANYELVÉT
Kétnyelvűség

2013     2012     2011    2010     2009     2008     2007