RO   HU   EN
Copyright CEMO
TgM
"Jogsegély a gyakorlatban"
A Civil Elkötelezettség Mozgalom részt vett a Nemzetpolitikai Kutatóintézet bemutatkozó rendezvényén
2011. november 25.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2011 november 25én tartotta a bemutatkozó rendezvényét "Jogsegély a gyakorlatban" címmel. (Tovább)


A CEMO akkreditált megfigyelőket állított a marosvásárhelyi népszámlálási bizottságba
2011. október

2011 októberében a Civil Elkötelezettség Mozgalom  (CEMO) akkreditált megfigyelőket állított a marosvásárhelyi népszámlálási bizottságba. A marosvásárhelyi népszámlálási bizottságnak tagjai között nem szerepeltek magyar nemzetiségű személyek, ennek következtében döntöttünk el, hogy civil megfigyelőként részt vegyünk a népszámlási bizottságban.

A civil megfigyelők feladatai közé tartozott, egyrészt a népszámlálási bizottság tevékenységének követése, másrészt jelenlétüknek legfontosabb célja az volt, hogy támogatást nyújtsunk azoknak a magyar nemzetiségű lakosoknak, akik a népszámlálás során észlelt törvénytelenségek, tévedések miatt, élni kivántak panasztételi jogukkal.

Médiamegjelenések:
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/nepszamlalas-gond-van-marosvasarhelyen-is

http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=102674

http://www.erdely.tv/hirek/kihagytak-magyarokat?page=115

"Hivatalosan magyarul"  Kétnyelvűség a Polgármesteri Hivatalokban
Képzéssorozat Maros megyében

2011. május

2011. május 10-27 között a Civil Elkötelezettség Mozgalom egy képzéssorozatot szervezett, amelynek címe: "Hivatalosan magyarul" Kétnyelvűség a Polgármesteri Hivatalokban, volt. A projektet a Bethlen Gábor Alap (Szülőföld Alap) Önkormányzati együttműködési és Informatika Kollégiuma támogatta. (Tovább)

Kétnyelvűség-képzés a Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál
2011. április 18-21.

A CEMO munkatársai intézményen belüli valós kétnyelvűség megvalósítása céllal szerveztek képzéssorozatot a Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alkalmazottai számára, Sepsiszentgyörgyön. (Tovább)


CEMO árnyékjelentése a nyelvi jogok alkalmázásáról
2011. március

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) a román kormány időszaki jelentését kiegészítendő árnyékjelentést készített és nyújtott be az Európa Tanácsnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának alkalmazásáról. (Tovább)


CEMO Kutatás
2011. január

2010 decemberében  fejeződött be a Civil Elkötelezettség Mozgalom kutatása, amelynek címe "A román nyelvoktatás sikerességének tematizálása Románia földrajzának és történelmének oktatására vonatkozóan", célja pedig az volt, hogy feltárja valamint bemutassa a magyar tannyelvű oktatásban a történelem és földrajz tárgyak tanításával kapcsolatos oktatási jelenségeket, jellegzetéseket. A kutatást a  Szülőföld Alap  Oktatási és Szakképzési Kollégiuma támogatta. (Tovább)
/
Érdekérvényesités

2014     2013     2012     2011     2010     2009     2008      2007